Цайны антиоксидант идэвхийг спектрофотометрийн аргаар тодорхойлсон дүнгээс - Г, Даваадулам; М, Тамара; Б, Даваасүрэн; Н, Ганбаатар; Ж, Эрдэнэтогтох (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Бид энэхүү ажлаар Хөвсгөл Их Тайга ХХК-нд үйлдвэрлэсэн чанаж уух зориулалттай цайны антиоксидант нэгдлийн (полифенол) агууламж ба түүнийг хугацаанаас хамааруулж буцалгаад сүү нэмсэн болон нэмээгүй үеийн антиоксидант идэвхийг спектрофотометрийн аргаар тодорхойлов. Туршилтын дүнд цайнд агуулагдах нийт фенолт нэгдлийн агууламж 648.3±0.7 мг/г бол нийлбэр флавоноидын агууламж 81.8±0.4 мг/г байв. Цайны антиоксидант идэвхийг хугацаанаас хамааруулан тодорхойлоход ялгаатай байв. Үүнээс 30 минут буцалгасан цайны антиоксидант идэвх 76.29±0.06%, түүн дээр сүү нэмэхэд 57±0.02% болсон нь сүүний зарим уургууд цайны фенолт нэгдлүүдтэй харилцан үйлчлэлцснээс болж идэвх буурсан гэж таамаглаж байна.