Хэвтээ болон налуу гадаргад тусах нарны цацрагийн энергийн бодит нөөцийг Улаанбаатар, Сайншандад тодорхойлсон дүн - Г, Батсүх; Ц, Баатарчулуун; Б, Ганбат; Б, Даариймаа (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Нарнаас дэлхийн гадаргад тусах цацрагийн хэмжээ нь агаар мандал дахь гэрлийн сарнил ба шингээлтээс шалтгаалан сулардаг үндсэн процессоос гадна нарны өндөр, үүлшлийн хэлбэр, хэмжээ, түүний давтагдал, тухайн газар нутгийн байршил, тухайн газар нутаг дахь нарны гийгүүллийн үргэлжлэх хугацаа зэрэг олон хүчин зүйлүүд, тухайн гадаргууд нарны цацраг тусах тусгалын өнцөг зэргээс хамаардаг тул нарны цацрагийн энергийн хэмжээ хэвтээ болон налуу гадаргуу бүхэнд харилцан адилгүй байна.