Монгол орны ундны усны ураны судалгаа Х.Цоохүү1,, О.Болормаа2, Н.Тэгшбаяр - Х, Цоохүү; О, Болормаа; Н, Тэгшбаяр (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Монгол улсын 21 аймаг, УБ хот, 298 сумын төвийн худгийн усны 1000 орчим дээжинд цацраг идэвхит элемент ураны агуулгыг тодорхойлов. Эдгээр дээжин дэх ураны дундаж агуулга нь 14мкг/мл бөгөөд зарим аймгийн төв, сумдын ундны ус Дэлхийн эрүүл мэндийн зөвшөөрөгдөх утгаас олон дахин их ураны агуулгатай байгааг тогтоосон. Ураны мэдэгдэхүйц их агуулгатай худгуудын газарзүйн байршил нь Монгол орны уран агуулсан их муж, сав газар, потенциал дүүргүүд болон радиогеохимийн үндсэн бүсүүдтэй сайн тохирч байгааг харуулж усан дахь ураны хамгийн их агуулгын тархалтаар газарзүйн тойм зураглал үйлдсэн. Ураны агуулгатай худгуудын байршил нь хил залгаа хэд хэдэн сумдын нутаг дэвсгэрийг хамрах газар зүйн кластерууд үүсгэж байгааг үзүүлсэн.