Шилжилтийн металаар допинг хийсэн цайрын оксидын нанопартиклын фотокаталитик идэвхийн судалгаа - Ц, Ариунзаяа; Г, Эрдэнэ-Очир; Д, Рэнцэнмядаг; Б, Номин-Эрдэнэ; Даниел, Филипп; Жибу, Алайн; Ц, Нинжбадгар (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Энэхүү судалгааны ажилаар шилжилтийн метал зэсээр допинг хийсэн цайрын оксид (Zn1-xCuxO)-ын нанопартиклыг усан биш органик фазын аргаар гарган авсан. Бүтцийн болон морфологийн шинж чанарыг рентген дифрактометр (XRD), нил улаан туяаны спектроскопи (FTIR) тус тус ашиглан тодорхойлсон. Гарган авсан нанопартикл нь гексагональ вюрцит бүтэцтэй болох нь батлагдсан. Органик будагч бодис родамин 6 жиг сонгон авч фтотокаталитик идэвхийг зэсийн концентрациас хамааруулан судалсан. Туршилтын үр дүнгээс допингийн концентраци нэмэгдэхэд фотокаталитик идэвхи сайжирсан.