Дэлхийн цаг агаарын төлвийн өөрчлөлт ба байгалийн онцгой үзэгдлүүдийг нарны атмосфер дахь физик үзэгдлүүдтэй холбон судлах - Ж, Далхсүрэн; М, Дүгэрсүрэн (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
Дэлхийн агаар мандалд болон соронзон мандалд явагдаж байдаг аливаа үзэгдэл , процесс нь нар, наран дээр болж буй янз бүрийн физик үзэгдэл , процессуудтой маш нягт уялдаа холбоотой байдаг билээ. Нарны гадарга дээр үүссэн хүчтэй соронзон орны нөлөөгөөр фотосферт олон тооны бараан толбо үүсдэг ба фотосфер ба хромосферт хүчтэй тэсрэлтүүд болдог. Үүнийг нарны идэвхжил гэж нэрлэдэг ба энэ үзэгдэл 11 жилийн хугацаатайгаар давтагддаг. Нарны идэвхжил нь дэлхийн цаг агаар, уур амьсгалд маш их нөлөөлдөг. Ялангуяа Нарны идэвхжил хамгийн их ба хамгийн бага түвшинд хүрсэн жилүүдэд манай дэлхийн цаг агаар огцом өөрчлөгдөж байгалийн онцгой, онц аюултай үзэгдлүүдийн тоо нэмэгддэг. 2018 оны 2–р улиралд Нарны идэвхжил гэнэт огцом минимум түвшиндээ шилжиж байгалийн онцгой үзэгдэл боллоо.