Some Review for Identification of air pollution sources of Ulaanbaatar City using ED-XRF Analysis - D, Shagjjamba; S, Lodoisamba; G, Gerelmaa; P, Zuzaan (Scientific transaction of the National University of Mongolia. Physics, 2022)
The conventional XRF analysis is wide used and suitable analytical method for various fields, especially environmental studies. Air pollution associated with atmospheric particulate matter (PM) is a serious problem in Ulaanbaatar city, the capital of Mongolia. According to World Bank estimation Ulaanbaatar is one of most polluted city. In this paper, we have done XRF analysis on Air Particulate Matters for determining to identification sources and its contributions which was the first time in Mongolia. Main pollution sources for PM2.5 particles of Ulaanbaatar by the result of XRF analysis are soil, combustion and vehicles. Уламжлалт Рентген-флюоресценцийн шинжилгээ нь төрөл бүрийн салбарт ялангуяа хүрээлэн байгаа орчны судалгаанд өргөн хэрэглэгддэг, тохиромжтой аналитик арга юм. Атмосферийн тоосонцороос (PM) үүдэлтэй агаарын бохирдол бол Монгол улсын нийслэл Улаанбаатар хотын хувьд онцгой асуудал юм. Дэлхийн банкны үнэлгээгээр Улаанбаатар нь дэлхийн хамгийн их бохирдолтой хотын нэг болж байна. Агаарын тоосонцорт хийсэн Рентген-флюоресценцийн шинжилгээний дүнг бохирдлын үүсгүүрүүдийг тогтоож тэдний хувь хэмжээг тодорхойлох Монголд анх удаа хийгдэж буй ажлыг бидний энэхүү өгүүлэлд тусгав. Рентген-флюоресценцийн шинжилгээний дүнгээр хөрс, түлшний шаталт болон тээврийн хэрэгслэл нь Улаанбаатарын РМ2.5 тоосонцрын үндсэн үүсгүүрүүд болж байна.