К вопросу понятии "Гражданской нации": On the concept of ‘Civilized nation’ - З., Батжаргал (Mongolian Studies, 2023)
“Иргэнлэг үндэстэн” бол орчин цагийн узэл санаа юм. Үндэстэн өөрийн бүрэн төгс илэрхийллээ зөвхөн төрийн хүрээнд л хэрэгжүүлдэг. Адил тэгш байдалтай иргэд нь ямар ч арьстан, ямар ч үндэстэн ястан байж болно гэдгийг төрийн хэмжээнд хуульчлан батлагдсан хүний эрх үүрэг гэж үздэг. Ингэснээрээ нэгдмэл төрийн иргэний хувьд өөрийн давтагдашгүй өвөрмөц соёл, ёс заншлаа хадгалан хөгжүүлэх боломжтой. Энэ нь “иргэнлэг үндэстэн” хэмээх ойлголтонд суурилан олон үндэстэнтэй орнууд нийгмийн зөрчлийг намжаах арга замын нэг болж байна.