МОНГОЛ ОРНЫ БҮС НУТГИЙН ГАЗАР ДООРХИ УС (ДҮҮРЭГЧЛЭЛ, ТАРХАЛТ, НӨӨЦ) - Н.ЖАДАМБАА; Г.УДВАЛЦЭЦЭГ; Г.ЦЭРЭНЖАВ (Geological Issues, 2023)
Монгол орны бүх нутгийг хамарсан гидрогеологийн дүүрэгчлэлийн зураг зохиож, газрын доорхи усны боломжит ашиглалтын нөөцийг тооцов. Монгол орны нутаг дэвсгэрт гидрогеологийн 3 систем, түүний дотор 93 ай савыг ялгалаа. 2000 оны судалгааны түвшингээр 5x5 км тороор гидрогеологийн цооног гаргаж ашиглахад 10,8 куб.км/жил нөөцтэй байхаар байна. Сэлэнгэ, Хэрлэнгийн ай сав болон тэдгээрийн ойр орчны бүс, Их нууруудын хотгор, Нууруудын хөндий, тэдгээрийн ойр орчны бүс нутгийн хэмжээний газрын доорхи усны боломжит ашиглалтын нөөцийг тодорхойлов. Монгол орныг эдийн засгийн Дорнод, Төв, Хангай, Алтай гэсэн дөрвөн бүсэд хувааж, тус бүрийн газрын доорхи усны боломжит ашиглалтын нөөцийг Хангайн бүсэд 3005,1; Алтайн бүсэд 2633,1; Төв бүсэд 2600,0; Дорнод бүсэд 2548,4 сая м3/жил гэж гус тус тооцооллоо. Газрын доорхи усны ордуудын ашиглалтын нөөцийн Монгол орны байгаль орчны өвөрмөц нөхцөлд тохируулан шинжлэх ухааны хувьд шинэ аргачлалаар тодорхойлов.