ХЭНТИЙН ГРАНИТОИД МАГМАТИЗМ БА МЕТАЛЛОГЕНИ - О. ГЭРЭЛ (Geological Issues, 2023)
Мезозойн үед Монголын газар нутагт өргөн тархсан гранитоид магматизмтай Аu, Sn, W, Та, Nb ба Li хүдэржилт холбоотой байдаг. Алт-ховор металлын томоохон провинцийн нэг болох Хэнтийн бүс нь Хангайгаас Номхон Далай хүртэл үргэлжилсэн Монгол-Агнуурын бүслүүрийн баруун хэсэг юм. Хэнтийн өргөгдлийн мезозойн магматизмыг түрүү ба хожуу мезозой гэж хуваадаг ба гранитоид плутоны найрлага, хөгжил ба хүдэржилт нь байршилтаас хамаардаг. Өргөгдлийн төвийн хэсэгт байрлаж байгаа массивууд гранитоид сери үүсгэсэн гранодиорит-т ранит-лейкогранитын найрлагатай мезоабиссал гнейс-граниттай, ердийн шүлтжилттэй байхад өргөгдлийн захаар хагарлуудаар хянагддаг массивууд нь гипабиссал габбро-гранитын ба диорит-гранитын найрлагатай, шүлтлэгдүү шинж чанартай, ихэвчлэн Аu хүдэржилттэй байдаг. Коллизийн дараах жижиг массивууд гранит-лейкогранит-литийн-фторт гранитын нилээд хөгжсөн дифференциачлагдсан субшүлтлэг эгнээг үүсгэдэг ба энэ төрлийн граниттай Sn, Ta, Nb ба Li хүдэржилт холбоотой байдаг.