ЖАНЧИВЛАНГИЙН БОРЖИНГИЙН МАССИВТ ХИЙГДСЭН ПЕТРОГРАФИ, ПЕТРОХИМИЙН СУДАЛГААНЫ ҮР ДҮН - В.ДОРЖМАА,; Л.ЖАРГАЛ, (Geological Issues, 2023)
Мезозойн цаг үед Монгол орны нутаг дэвсгэр дээр маш их хэмжээгээр магматизмийн процесс явагдсан байдаг. Жанчивлангийн боржингийн массив дээр хийгдсэн бидний судалгаагаар Жанчивлангийн интрүзив комплекстой холбогдож микроклинжилт, кварц-мусковиттэй, кварц-топазтай грейзенжилт, литийгээр баяжигдсан грейзенжилт, турмалинжилт, альбитжилтын процесс явагджээ. Химийн ба эрдэслэг бүрэлдэхүүний онцлогийг хослуулан зохиосон ангиллын диаграмм дээр Жанчивлангийн массивийн чулуулаг шүлтлэгдүү эгнээний хүчиллэг чулуулгууд бөгөөд шүлтийн хэмжээ (Nа2О+К2О) 4.84-5.25%, Аl2О3 11.2-13.5% ба SiO2-ийн 72.6-75.4% агуулгаар баялаг, хөнгөн цагаанаар ханасан болон хэт ханасан байна. R1-R2 диаграмм дээр боржингууд ихэвчлэн хожуу ороген ба орогены дараах талбайд бууж байгаа нь плит доторх магматизмын шинжийг харуулж байна. Бүх боржингууд R1-R2 диаграмм болон Питчерийн диаграммууд дээр синколлизийн, хожуу ороген болон орогений дараах талбайд мөн плит доторх орогенд (О.Гэрэл 2000) багтаж байгаа юм.