Монголын нутаг дэвсгэрийн газрын гадарга, хотгор гүдгэрийн геологийн ба тектоник хөгжил - Х., Уламбадрах; Б., Эрдэнэцогт; Б., Бат (Geological Issues, 2022)
Монгол орны геологийн хөгжлийг үндсэнд нь: кембрийн өмнөх, палеозойн эхэн, палеозойн дунд ба сүүл, мезозойн, кайнозойн гэсэн таван үе шатанд хуваах боловч үе шатуудын ялгаа болон одоогийн хотгор гүдгэрт нөлөөлөх байдлыг тодорхой болгохын үүднээс кембрийн өмнө ба палеозойн эхэн үе шат, палеозойн дунд ба сүүл үе шат, мезозойн ба кайнозойн үе шат, дөрөвдөгч галавын үе шат гэж ялган үзэж болох юм. Кембрийн өмнө ба палеозойн эхэн үе шатанд Монгол орны нутаг дэвсгэрт Завханы эх газар, түүний баруун болон зүүн талаар Палео-Азийн ба Палео-Номхон далай хөгжиж байсан бол палеозойн дунд ба сүүл үе шатанд эдгээр далайнууд хаагдаж эх газрын горимд шилжсэний сацуу Монгол орны өмнө талд Палео-Тетисын далай хөгжиж эхэлжээ. Палео-Тетисын далай хаагдсанаар мезозой ба кайнозойн үе шатанд Монгол орны газар нутаг эх газрын хөгжлөөр хөгжиж өнөөг хүрч байгаа ба энэ хооронд дөрөвдөгч галавын үе шатанд их мөстлөгийн нөлөөнд автсан нь гадаргын хөгжлийн өөрчлөлтөнд томоохон нөлөөг үзүүлсэн ажээ. Монголын нутаг дэвсгэр ирээдүй хойчдоо ямар хөгжлийг дамжин ямар болох, хэрхэн орших, яаж өөрчлөгдөх асуудал цаашдын судалгааны гол сэдвүүдийн нэг юм.