МОНГОЛЫН НУТАГ ДЭВСГЭРИЙН КЕМБРИЙН ӨМНӨХ ХӨГЖИЛ БА СУДАЛГАА ЯВУУЛАХ ЗӨВЛӨМЖ - Ж.БЯМБА; А.АМАРЖАРГАЛ (Geological Issues, 2023)
Энэхүү өгүүлэлийн эхний хэсэгт дэлхийн царцдас үүсэх явц түүний ул мөр уулын чулуулагт хэрхэн хадгалагдан үлдэх тухай болон рифейн өмнөх хөгжлийн үндсэн зүй тогтолын тухай ерөнхий ойлголт өгөв. . Дараачийн хэсэгт тус улсын нутаг дэвсгэрт тархсан рифейн өмнөх хөгжлийг арай илүү дэлгэрэнгүй авч үзэхийг зохиогчид хичээсэн боловч судалгааны материал хомс учир бид энэ талаар хэвлэгдсэн ном зохиол, судалгааны тайлангуудад тулгуурлан зохих дүгнэлтүүдийг хийв. Үүний хамт кембрийн өмнөх геологийн хөгжлийн талаар нэгдсэн нэг дүр зураг гаргах нь илүү ойлгомжтой гэж бодоод хожуу протерозойн геологийн хөгжлийн талаар товчхон боловч мэдээлэл өгөхийг эрмэлзэв. Эцэст нь Монголд эртний бүрдлийг судлах явцал анхаарах зөвлөмжүүдийг өглөө. Энэ нь тийм ч онцгой зүйлүүд биш боловч үйлдвэрлэл дээр олон жил ажилласан геологичид ба шинээр судалгааны ажил хийхээр шийдсэн залуу геологичидод бага ч болов санамж болно гэж найдаж байна.