Эртний монгол овгийн бэлгэдэлүүд - Ц., Төрбат (Acta Mongolica, 2023)
ХII-ХIII зууны зааг үе буюу Монголын эзэнт гүрэн байгуулагдахын өмнөхмонгол үндэстний хөгжлийн төлөв байдлыг авч үзвэл овгийн байгуулал задарч улмаар ангит нийгэмд шилжин орж байв хэмээн манай түүхчид үздэг билээ. Энэ овог нь чухам ямар төрх байдалтай байсан асуудал түүхийн судалгаанд чухалчлан үзүүштэй зүйлийн нэг мөн байна. Манай зарим эрдэмтэд, түүний дотор, доктор Л.Билэгт эртний монгол овгууд нь хүй нэгдлийн нийгмийн үеийн овгоос олон талаараа ялгаатай, хөгжлийн өөр шатны угсаатны нийтлэг мөн хэмээн үзэж иржээ. Үүнтэй овгийн байгуулалын өвөрмөц нэгэн шат “нүүдэлчдийн овог” ийн тухай асуудал ч гарч ирж байгаа холбогдон юм. Хөгжлийн энэ шат Хүннүгээс Манжийн үе хүртэл бараг хоёр мянган жилийн турш онцын өөрчлөлтгүйгээр хадгалагдан ирсэн түүхэн үзэгдэл мөн байна.