Монголчуудын хэл, түүх, соёлд холбогдох араб, перс бичгийн дурсгалын тойм - Б.Аззаяа (Acta Mongolica, 2006)
Дундад эртний үед холбогдох араб, перс хэл бичгээрх сурвалжуудын дотор Монголчуудын хэл, түүх соёлд холбогдох чухаг бүтээлүүд цөөнгүй буй билээ. Харин тэдгээр сурвалжийг монгол хэлнээ орчуулж, судалсан нь чамлалтай цөөн, тэгээд ч эх бичиг, уг сурвалжаас бус дам оруулга, бүтээлээс эх хэрэглэгдэхүүн болгон ашигласаар иржээ. Тиймээс монголчуудын хэл, түүх, соёлд холбогдох араб, перс сурвалжийг орчуулж, судлахын чухлыг өгүүлэхийн ялдамд зарим сурвалжийн талаар цухас танилцуулахыг зорилоо.