В.В.ВОЛКОВ (1930-2000 гт.) - C.Урантугс (Acta Mongolica, 2011)
Монгол орны эртний түүх судлал, Археологийн шинжлэх ухааны хөгжилд, ялангуяа хүрэл, төмөр зэвсгийн үеийн дурсгалыг судлахад дорвитой хувь нэмэр оруулсан эрдэмтний нэг бол Виталий Васильевич Волков юм. Виталий Васильевич Волков нь нэрт эрдэмтэн академич Б.Ширэндэвийн өргөмөл хүү байсан ба, энэ хэрээр багаас нь эрдэм судлалын үйл хэрэгт хөтөлсөнийг 1946-1949 онд Хархорины малтлага, судалгааны ажилд оролцож байсан явдал харуулна. В.В.Волков 1956 онд Москвагийн их сургуулийн археологийн ангийг, нэрт профессор С.В.Кисилевийн удирдлаган дор төгссөн байна. Их сургуулиа төгсөөд МУИС-д багш, ШУА-ийн Түүхийн хүрээлэндэрдэм шинжилгээний ажилтан зэрэг ажлыг хийж байгаад 1962 оноос Оросын ШУА-ийн Археологийн хүрээлэнд эрдэм шинжилгээний ажилтнаар орж, Монголын түүх, соёлын дурсгал судлах их үйлсээ үргэлжлүүлж иржээ.