МОНГОЛ ҮГИЙН ЭНЕРГИ - Н.Чулуунбаатар, (Acta Mongolica, 2011)
Хүн төрөлхтөн анх сэтгэн ухаарснаа үгээр илэрхийлж чадах болсон тэр цагт л адгуусан төрөлхтөн биш оюун сэтгэхүйт, үг хэл хэмээгч хүчирхэг хэрэглүүрт нэгэн бүлэг амьтан болж төлөвшсөн байна. Хүн төрөлхтний хамгийн чухал харилцааны хэрэглүүр болсон тэр үг хэлэнд ер бусын их энергийн хүч байдгийг сүүлийн үед эрдэмтэд судлан гаргах болсон байна. Тийм болохоор монголчууд “Үгээр хүнийг амьдруулж болно, үгээр хүнийг үхүүлж болно” хэмээн хэлцдэг нь монгол үгэнд асар их хүч оршин байгааг илтгэж буй хэрэг юм. Энэ санааг давхар батлан илтгэх олон зүйр үг буй билээ. “Ерөөлийн үзүүрт тос, хараалын үзүүрт цус”, “Үг сөрвөл хэрүүл, үүл сөрвөл бороо”, “Уурлавал уушиг гэмтэнэ, хүлцэлбэл хэнхдэг тэнийнэ”, “Амны билгээс ашдын билиг” хэмээх зүйр үгнүүд байна. Ерөөл магтаал, шүлэг яруу найраг, уянгын дуу зэрэг нь хүний сэтгэлд сайхнаар нөлөөлж эерэг энергийн орчинг бүрэлдүүлж байдаг байна. Хараал зүхэл, ширүүн үг зэрэг нь хүний сэтгэлийг хямрааж, сөрөг энергийн орчинг бий болгож байдаг.