“ЦАГААН ТҮҮХ”-ИЙН НЭГЭН ШИНЭ ЭХЭЭС ҮҮДСЭН СУДАЛГАА - Ш.Чоймаа (Acta Mongolica, 2010)
Монгол хэл бичгээр бидэнд уламжилсан нэлээд эртний үед хамаарах монгол сурвалж бичгийн дотор “Цагаан түүх” зохих байрыг эзэлдэг, монголч эрдэмтэн хэн бээр мэддэг зохиол билээ. “Цагаан түүх”-ийн судалгаа нь, бидний мэдэж байгаагаар, 1936 онд Жамсрангийн Цэвээн (Ц.Ж.Жамцаран)-ий “XVII зууны монголын түүхэн сурвалжууд” (Монгольские летописи XVIII века) хэмээх бүтээлээс эхэлжээ. Түүнээс хойш, гадаад дотоодын олон эрдэмтэн судлаач энэ зохиолыг судалжээ.