ОДОО ҮЕИЙН МОНГОЛ ХЭЛТ АРД ТҮМНҮҮДИЙН БИЧГИЙН ХЭЛ, ТЭДНИЙ СОЁЛЫН ХОЛБОО - О.Самбуудорж, (Acta Mongolica, 2010)
Энэ өгүүлэлд бид одоо үеийн монгол хэлт ард түмнүүдийн бичгийн хэл, соёлын холбооны талаар өгүүлнэ. Энэ нь монгол хэлт ард түмний хэл аялгуу, өөрийгөө ухаарахуй зэргийг танин мэдэхэд ихээхэн ач холбогдолтой юм. Монгол хэл аялгуугаар ярилцагчид Ази - Европын өргөн уудам нутагт тархан сууж байна. Монгол хэл аялгууг ангилсан туршлагыг үзвэл аялгуу, аман аялгуу бүхий нэг монгол хэл, аялгуу, аман аялгуу бүхий ойрын болон холын төрөл монгол хэлнүүд, аялгуу, аман аялгуу бүхий тусгай тусгай монгол хэлнүүд гэсэн гурван ангилалд багтдаг байна.