Сүүлийн үед Францаас олдсоор буй монгол судлалын зарим эх хэрэглэгдэхүүний тухай - Шагдарсүрэн, Ц. (Acta Mongolica, 2003)
Европын улс орны дотроос дундад зууны үед Монголыг ажин анхаарч, хамтран эвсэж байсан хамгийн анхны улс орон бол Франц байсан гэдэгийг өдгөө Парис хотноо уг эхээрээ хадгалагдаж буй Гоо Филиппэд илгээсэн хоёр монгол захиа гэрчилнэ. 1289 оны Ил хан Аргуны захидалд цэрэг дайны явдал гарч байсан бол арав гаруйхан жилийн дараахи 1305 оны Өлзийт ханы захидалд огт өөр асуудал, тухайлбал: дэлхий нийтийн энх тайвангийн санаа тусгалаа олсон гэж олон эрдэмтэд үздэг билээ. Энэ бол улс төр, дипломатын салбарт холбогдох зүйл.