Шашин шүтлэгийн тусгал хийгээд монгол "Гэсэрийн тууж"-ийн төлөвшсөн цаг үе - Эрдэнэбилэг (Acta Mongolica, 2003)
"Гэсэрийн тууж" дахь бөөгийн шашин хийгээд бурханы шашны нөлөө тусгал нь тус туужийн цаг үеийн асуудлыг тодорхойлоход зохих үйлдэлтэй. Хэлэлгээн үгүй зөвхөн шашны нөлөө тусгалаар бүх "Гэсэрийн тууж"-ийн төлөвшсөн цаг үеийг зөв оновчтой тодлон тодорхойлж чадахгүй юм. Гэвч нийгмийн үзэл ухамсарын хэлбэр болсон шашин шүтлэг нь тухайн нийгмийн хүмүүсийн үзэл санааг тусгаж чадах гол нэгэн баримт болно.