Монголчуудын "за" хэмээхүйн уг учир - Далай, Заяабаатар (Acta Mongolica, 2003)
Бодит ертөнцийн юмс үзэгдэл бүхэн хөдлөнги, зогсонги шинжтзй байдаг. Хэлний дохио нь хөдлөнги шинжтэй тул байнга хувьсан өөрчлөгдөнө. Үүнтэй шууд уялдан, монгол хэлний зарим үг хэллэгийн утга түүхэн хөгжлийн явцад ихээхэн төсөөрөн хувьсахын зэрэгцээ тэрхүү үгийн цөм утга нь тогтвортой хэллэгт ямар нэг байдлаар хадгалагддаг ажээ. Ийм онцлог бүхий үг хэллэгийн утгын хувьсал өөрчлөлтийг нэхэн шинжлэх нь ихээхэн сонирхолтой асуудал бөгөөд тэр нь угтаа монгол угсаатны ёс заншил, сэтгэлгээний онцлог, ертөнцийг үзэх үзэлтэй шууд холбогдох өргөн цар хүрээтэй судлагдахуун болно.