ХБНГУ-ын Саксон орны (Дрездений) Хернхүтийн сүм хийдийн архив дахь тод бичгээр буй "Увш хун тайжийн mууж"-ийн эх бичгийн харьцуулсан судалгаа - Чоймаа, Ш. (Acta Mongolica, 2004)
Монголын эртний уран зохиолын дотор хэмжээ нь 6ага боловч хэл найруулга, зохиомж, агуулгаараа нэлээд өвөрмөц зохиолын нэг бол "Монгопын Увш хун тайжийн тууж" юм. Академич Ц. Дамдинсүрэн "Энэ тууж, шарын шашин хүчтәй дэлгэрч байх үед бичигдсэн боловч шашны нөлөөнд огт автагдсангүй. "Нууц товчоо", "Жангар"-ын адилаар дайчин цогтой, яруу сайхан хэлээр бичигдсэн байна. Үүний хэл нь жинхэнэ шүлэг, үргэлжилсэн зохиол хоёрын завсрын цагаан шүлэг буюу толгой холбосон үргэлжилсэн зохиолын байдалтай байна. Анх эхлээд амаар зохиогдсон уу, эсвэл бичгээр зохиогдсон алиныг үүгээр шийдвэрлэх аргагүй байна. Анх амаар зохиогдоод дараа нь бичигдсэн байж болох юм. "Убаши хун тайжийн тууж бол XVI зууны үеийн Монголын шилдэг зохиолын нэг болно" гэж бичсэн байдаг.