Монгол бичгийн ялгах тэмдэг ба “үсгийн эндүүрлийн харанхуй” - Ж.Лувсандорж (Acta Mongolica, 2009)
Монгол бичгийн ялгах тэмдэгийн хэрэглээний учраар XVIII зууны үед монгол хэл бичгийн мэргэдийн дунд болсон мэтгэлцээн, шүүмжлэл, журамлал, түүний үр дүнг товч тодорхой үзүүлэх зорилгоор энэ өгүүлэлийг бичиж байна. Ийм судалгаа монгол хэл бичгийн түүхийн судлалд төдийгүй, монгол бичгийн одоогийн болон цаашдын дадлагын хэрэглээнд чухалтай гэж зохиогч үзэж байна. Монгол бичгийн у үсэг өмнөө хоёр цэгтэй байдаг. Үүнд гайхах юмгүй. Гэтэл түүнийг эндүүрэлд тооцож, бүүр “үсгийн эндүүрлийн харанхуй” гэсэн хэллэгээр хурц шүүмжилж байсан тухай энд ярина.