"Ch"ophae mong-ö"-ийн монгол бичвэр дэх манж хэлний нөлөө - Баярсайхан, М. (Acta Mongolica, 2003)
Сурвалжийн мэдээг үндэслэн 14-18-р зууны үед Солонгост монгол хэлний сургалт ба орчуулгад зориулсан зохиол наанадаж 24 гарсныг судлаачид бүртгэжээ. [Son Ki-Joong. 2001. 84-126p] Тэдгээрээс эдүгээ уламжлан ирсэн 7 зүйлийн бичиг буйгаас чухам монгол хэлний сургалтад гол хэрэглэж ирсэн нь Mongö nogöltae, Ch'ophae Mongö, Mongö yuhae хэмээх 3 бичиг бөгөөд бусад нь дөрөв, таван хэлний толь, монгол арван хоёр толгой үсэг зэрэг зүйл аж.