МОНГОЛ ХЭЛНИЙ АДИЛТГАЛ ҮГ ХЭЛЛЭГИЙН ХЭЛЗҮЙ, УТГАЗҮЙН СУДАЛГААНЫ АСУУДАЛД - Ж.Бат-Ирээдүй,; Р.Алтансайхан, (Acta Mongolica, 2012)
Адилтгал бол хүний танин мэдэх, ухаарал, сэтгэхүй, сэтгэлгээний үр дүнгийн илэрхийлэл бөгөөд үндэстэн тус бүрийн ахуй орчин, байгаль дэлхий, уламжлал удамшил, зан заншил, соёл түүхийн ялгаанаас шалтгаалан улс үндэстзн бүр л өөр өөр байдаг зүйл байна. Бид монгол уран зохиолын 400 орчим өгүүллэгийг шүүн үзэж, аль болох хангалттай хэмжээний жишээ баримт цуглуулж монгол хэлний адилтгал үг хэллэгийн хэлзүй, утгазүйн ерөнхий болон өвөрмөц онцлогийг ажиглаж, монгол хэлний адилтгал үгийн онцлон монгол хүний жиших адилтгах сэтгэлгээний царааг ерөнхийд харах гэж оролдлоо. Ер нь хэлний үгийн сангийн судалгаа хийхэд хангалттай бөгөөд баталгаатай жишээ баримт дээр түшиглэж дүгнэлт хийх нь маш чухал юм.