ЧАНЧУНЬ БОМБЫГ УРЬСАН ЧИНГИС ХААНЫ ЗАЛЛАГЫН ЗАХИДАЛ, ТҮҮНИЙГ ТОЙРСОН ЗАРИМ АСУУДАЛ: Я.Ганбаатар - Я.Ганбаатар, (Acta Mongolica, 2012)
Сүүлийн үед Чингис хаанаас Чанчунь бомбыг урьж уулзсан түүхэн үйл явдлыг жирийн хүмүүс төдийгүй, улс төр, гадаад харилцааны хүрээнд ч анхааран судалж. холбогдох түүх бичлэг, ном судрыг дахин хэвлэх явдал идэвхжиж байна. Учир нь энэ бол яах аргагүй тухайн үеийн дэлхий дахины, олон улсын томоохон чухал үйл явдал, улс хоорондын харилцааны нэн сонирхолтой үйл хэрэг байсан юм. Тиймээс ч БНХАУ-ын дарга Ху Жинтао эл түүхэн үйл явдлыг дэлхий дахинаа энх тайвныг сэргээн тогтоож, улс хоорондын харилцаанд амар амгаланг эрхэм болгосон бодит алхмын түүхэн үлгэр жишээ хэмээн онцлон тэмдэглэжээ.