ЭЗЭНТ ГҮРНИЙ ДАРААХЬ МОНГОЛЫН ТҮҮХИЙН СУДАЛГААНЫ ЗАРИМ АСУУДАЛ( XIV зууны II хагасаас XVIII зуун): Д.Энхцэцэг - Д.Энхцэцэг, (Acta Mongolica, 2012)
Монголчууд хүчирхэгжин мандаж дэлхийн түүхийг идэвхитэй бүтээлцсэн “Эзэнт Гүрэн"-ий үеийн түүхийг анхааран судалж олон тооны ном зохиол хэвлэгдсэн байна. Харин, хүчирхэг нэгдмэл байдал задарч, Монгол улсын төрийн төв эх нутагтаа шилжин ирсэн XIV зууны II xaracааc XVIII зуун хүртэл үеийг анхаарал хандуулан судлах шаардлага зайлшгүй чухал юм. Судалгааны өнөөгийн түвшинд нэр томъёо, үззл баримтлалын хувьд багагүй зөрөөтэй тул шинэ санаа гаргалгаа дэвшүүлэх, Монгол улсын төрийн бодлогын залгамж холбоог тодруулах. шинэ баримт хэрэглэгдхүүнийг судалгааны эргэлтэнд оруулах зайлшгүй чухал байна.