Байгалийг дээдлэх монгол сэтгэлгээ ба дүрслэлт чимэг тодотгол - Б.Мөнхтуяа,; Б.Наранчимэг, (Acta Mongolica, 2013)
Монгол хэл - соёлт үндэстэн байгаль ертөнцийг таньж мэдээд. түүнийг үнэлсэн байдал нь '"тодотгогч-тодотгуулагч^-ийн харьцаан дахь дүрслэлт чимэг тодотголоор илэрч байна. 2. Дүрслэлт чимэг тодотгол нь нүүдэлчин монголчуудын байгаль дэлхий, уул ус. нутаг орноо анхдагчийн хэмжээнд оргомжлвн, шүтэн бишрэх соёл сэтгэлгээний онцлогийг тээж байдаг Иймд. "нутаг орон, уул ус. тал, хангай, говь * гэсэн байгаль ертөнцийн утгатай нэр үгүүд эерэг үнэлэмжит хураашуй ба дэлгэрэнгүй чимэг тодотголуудыг захирах нь түгээмэл байна. 3. Уран сайхны эхийн найруулга дахь дүрслэлт чимэг тодотголыг эхийн нэгжүүдийн шаталсан тогтолцоонд тулгуурлан харахад дүрслэлт чимэг тодотгол 一 дан нэр үг, дүрслэлт чимэг тодотгол -нэрийн холбоо болон хэл, хэлэхүйн төгс нэгж дүрслэлт чимэг тодотгол - өгүүлбэр. дүрслэлт чимэг тодотгол - цогцолбор гэсэн нэгж бүрд хамаатай байна.