МОНГОЛ ХЭЛНИЙ ҮГИЙН НЭГДҮГЭЭР ҮЕИЙН [I] ЭГШГИЙН АНИРШИЛ - Хасмандал, (Acta Mongolica, 2013)
Монгол хэлний үгийн нэгдүгээр үеийн богино эгшигийн тухай олонхи хэл зүйн бүтээлүүдэд: “Үгийн нэгдүгээр үеийн эгшиг тодорхой сонсогдож, хоёрдугаар үеэс хойш орсон богино эгшиг нь балархайшиж гээгддэг” гэж тайлбарлаж байна. Ойрын жилүүдэд туршилт авиа зүйн аргыг монгол хэлний судалгаанд ашиглаж, авиа зүйн судалгааг нарийсган гүнзгийрүүлж байгаа билээ. Үгийн нэгдүгээр үеийн богино эгшигийн тухай профессор Чойжонжав “Монгол хэлний өргөлтийн тухай авианы туршилтын завсрын мэдүүлэлт“ хэмээх бүтээлдээ “үгийн нэгдүгээр үеийн эгшиг анирших ба зарим нөхцөлд бүрмөсөн арилах үзэгдэл оршиж байна” гэж тэмдэглэсэн байна. Профессор Баярмэнд "Байран аман аялгууны судлал" бүтээлдээ “нэгдүгээр үеийн эгшиг анирших буюу гээгдэх үзэгдэл байна” хэмээн бас дурдсан байна.