К НАЦИОНАЛЬНО – КУЛЬТУРНОЙ ИДЕНТИЧНОСТИ МОНГОЛИИ - З.Батжаргал, (Acta Mongolica, 2013)
Хувь хүн өөрийгөө үндэстэнд хамрагдаж байгааг мэдрээд нийгэмд өөрийнгөө ухаарах – “национальная идентичность”, “national identity”-г “үндэсний өөрийншил” хэмээн үзэж Монгол орныг үндэсний өөрийншилийн үзэл баримтлалаар дамжин судлах явдал шинлэг учраас цаашид түүх, философи, сэтгэлзүй, социологи, улс төр судлал ба бусад шинжлэх ухааны зааг дээр нарийвчлан судлахыг өнөө цаг үе шаардаж байна. Ингээд үндэсний нэгдлийг соёл хангаж улмаар өөрийншил ч соёл, уламжлалаар нөхцөлдүүлэн бүрддэг учиртай. Өнөөгийн үе шатанд Монголын нэгдсэн үндэстний үзэл санаа илүү байгааг Монголын үндэсний нэгдэл нягтралыг бэхжүүлэх чухлыг нь орчин үеийн конструктивист онолоор үндэслэлийг гаргахыг оролдов.