ТУВА БӨӨ МӨРГӨЛИЙН СУДЛАГДСАН БАЙДАЛ - Б.Мөнхцэцэг (Acta Mongolica, 2013)
Үндэсний цөөнхийн цөөнх болсон түрэг хэлтэй тувачуудын бөө мөргөл нь монгол туургатан бусад үндэстэнгүүдийн бөө мөргөлийг бодвол тун бага судлагдсан байна. Монголын судлаачдаас гадна гадаадын олон арван эрдэмтэд тува бөө мөргөлийг ‘шарын шашинд уусаж мөн чанараа алдаагүй, эрт дээр үеэс уламжилж ирсэн бөөгийн зан үйлээ хэвээр нь хадгалж ирсэн, байгалтайгаа харилцан шүтэлцээтэй амьдардаг ард түмэн’ гэдгээр нь илүү сонирхон судалж ирсэн байна. Цөөн тооны эрдэмтэн, судлаачид тува бөө мөргөлийн талаар судалж эрдмийн зэрэг хамгаалсан байна.