汉蒙语颜色词白与黑的象征 安古 （上海交通大学，国际教育学院，上海 200030）: Хятад Монгол хэлний хар болон цагаан өнгөний бэлгэдэл - Н.Наранбуян, (Acta Mongolica, 2014)
Өнгө нь хүн төрөлхтөний бодитоор хүлээж аван харж чаддаг дэлхий дээрхи нэгэн бодит зүйл бөгөөд хүн төрөлхтөний амьдралын салшгүй нэгэн хэсгээс гадна хүмүүний амьдрал тэр чигээрээ өөрөө төрөл бүрийн гайхамшигт өнгөөс бүрэлдэн тогтдог билээ. Дэлхий дээрхи олон үндэстэн болоод тэдгээрийн харилцан адилгүй амьдралын хэв маяг,соёл,нийгмийн ялгаанаас хамаарч өнгөөр утга санаа илэрхийлэн бэлгэдэх бэлгэдэл нь өөр хоорондоо харилцан адилгүй байдаг билээ. Энэхүү судалгааны ажил нь Хятад Монгол хэлэнд хамгийн түгээмэл хэрэглэгддэг өнгө болох цагаан болон хар өнгөний бэлгэдлийг харьцуулан судлаж тэдгээрийн ижил болон ялгаатай талыг олохыг хичээсэн билээ. Сэдэвтэй холбогдох материалуудыг судласны үндсэн дээр харьцуулан судлах аргыг түлхүү ашиглаж хийсэн болно.