Тод үсгээр бичсэн анагаахын сэдэвт дурсгал - Жалайр Б. Пүрэвсүрэн; 3. , Мэндсайхан (Acta Mongolica, 2023)
Монгол мэргэдийн тод үсгээр бичсэн анагаах ухааны ном судар, орчуулгын бүтээлээс хүмүүсийн гар дээр байсан нь мэр сэр олддог. Харин түүнийг судлах ажил үгүйлэгдэж байна. Тод үсгээр бичсэн анагаахын томоохон дурсгал гэвэл “Хатгуур төөнийн тод үсгийн дурсгал”, “Хөх хуцын домнолгон оршив”, “Урианхай ардын дом”, “Чингис хааны зарлигт дом”, “Домын гол эмнэлгийн судар”, “Рашааны зүрхэн найман гишүүт нууц удидас оршив”, “Оточ судар”, “Эм найруулах жор” зэрэг чамгүй олон ном байдаг. Өдгөө болтол уламжилж ирсэн эдгээр мэргэдийн бүтээлд монгол уламжлалт анагаах ухааны эртний түүхэнд холбогдох ховор мэдээ сэлт олон байдгаас нэгээхнийг цухас дурдвал Чингис хаанаас Цагаадай хааны нэр дээр илгээсэн зарлигийн тухай бичсэн бүрэн эхийг дурдаж болно.