ХII зууны Монголд “тайш” гэдэг албан тушаалтан байв уу? - Ж.Гэрэлбадрах (Acta Mongolica, 2006)
Монголын түүх судлалд төдийлөн сайтар судлагдаагүй түүхэн үе бол Хабул ханаас Есүхэй баатар хүртэлх үеийн Монголын түүх ажээ. Түүх судлаачид Чингис хааны үеийн Монголын түүхийг товойлгон авч, тал бүрээс нь тодорхой судалсан атлаа түүний өмнөх үеийг ихэнхидээ үйл явцыг тоочих, эсэхүл сурвалжийн мэдээг нягтлалгүйгээр шууд авч хэрэглэх байдлаар өгүүлсээр иржээ.