Орос, Хятад хоёрын дундах Монгол орон буюу Монгол Улс өв уламжлалаа хадгалан хамгаалах зайлшгүй шаардлагатай болох нь - Удо Б. Баркманн (Acta Mongolica, 2006)
Ямартай ч 1,6 сая ам дөрвөлжин км талбай бүхий асар уудам нутагтаа умар зүгийн Орос өмнө зүгийн, Хятад хоёрын дунд хавчуулагдан амьдарч буй 2,5 сая монголчууд энэ орныг өлгий нутгаа хэмээж, Чингис хаан, бүр түүнээс ч өмнөх үеэс эхлэн өр зүрхний угаас дээдлэн хүндэтгэж иржээ. Нэгэн монгол анд маань “Би хээр очиж суугаад нутгаа харахаар хамар шархираад ирдэг. Манай энэ орон чинь тийм л сайхан нутаг даа” гэсэн нь чухам л оносон үг байж билээ.