"ХЭВШИЛ ТОГТОЛЦОО" БА "ТУНГАЛАГ TAMИP" - Б.Мөнхбаяр (Acta Mongolica, 2012)
Уран зохиол урлагийн бүтээтийг судлахдаа ерээд оноос өмнө голдуу сэдэвчлэн авч тоймлон судалдаг байлаа. Энэ бол судалгааны хамгийн элементари (хялбарчилсан) арга. Нөгөө талаар нэг намын үзэл суртлын хүлээсэнд байсан уран зохиол урлагиин хувьд уран сайхны олон хэлбэр маяг хэрэглэж чаддаггүйгээс уран зохиолын задлан ишнжилгээг зөвхөн сэдэв, уйл явдлын тойм... мэтхэний xүрээнд эргэлдүүлээд байхаас өөр замгуй байв. Гэтэл аливаа урлагийн бүтээл нь тухайн уран бүтээлчийн уран сайхны сэтгэлгээний илэрхийлэл, бодит тодорхойгоос гадна бэлэгдэл хийсвэрлэлийн элементийг aгуулсан, бичих туурвих шинэ, шинэ боломжийг эрж туршсан, өвөрмөц хэв төлөвийгн содон сонин, этгээд байх тул, ийм нөхцөл байдалд бид судалгааны шинэ арга зүйгээр тэдгээр содон бүтээлд хандах хэрэгцээ, шаардлагатай гарцаагүй тулгарч байгаа юм. Энэ үүднээс ХХ зууны монголын алдартай нэгэн зохиолд "Formulaic Theory" буюу "Хэвшил тогтолцоо"-ны онол-арга зүйн үүднээс зарим ажиглалт хийхийг зорьлоо.