МОНГОЛЫН ОРЧИН ҮЕИЙН УРАН ЗОХИОЛ БА ДАЙН БАЙЛДААН - К.Окада (Acta Mongolica, 2012)
Монгол дахь "дайн байлдаан"-ы имиж (дүр төрх) 1939 оны "Халх голын дайн"- аар бүрэлдэн тогтжээ. Энэ дайныг Японд "Номонханы хэрэг явдал" гэж нэрлэсэн нь "Манж го" улс, Монгол улс хоёр, өөрөөр хэлбэл, энэ хоёр улсыг бүх талаас дэмжиж байсан Япон улс, ЗХУ хоёрын хоорондын хил хязгаараар үүссэн "орон нутгийн хязгаардмал тулалдаан" юмуу "хилийн будлиан" хэмээх утгыг агуулсан байна. Харин Монголд бол улс орных нь хувь заяатай шууд холбоотой "6үх хүчээ дайчилсан дайн" байжээ. Бас 1924 онд байгуулагдсан БНМАУ-ын хувьд “хүлээн зөвшөөрөгдсөн тусгаар тогтносон улс (nation-siate)"-ын нэрээр байлдсан анхны болон цорын ганц дайн байсан гэж хэлж болох юм. Халх голын дайны ялалт нь Монголын эрх чөлөө, тусгаар тоггнолыг батлан хамгаалж, олон улсын байр суурийг нь бэхжүүлсэн билээ.