МОНГОЛ, АНГЛИ ХЭЛЦ НЭГЖИЙН ҮҮСЭН ХЭВШИХ ЗАРИМ ОНЦЛОГООС: (“Уур. уурпах" концептын жишээгээр) - Т.Эрдэнэ-Очир (Acta Mongolica, 2012)
Хэл нь тархины үндсэн бүтззгдзхүүннй хувьд хүий сэтгэлгээг загварчлах гол хэрэглүүр болж, хиймэл оюун бүтээхэд ач холбогдолтой гэж үздэг. Мэдээллийн процессыг загварчлах. машинаар орчуулах програм боловсруулахад хэлний нэгж, загваруудыг боловсруулж хэрэглэх шаардлага өсч байна. Нэг хэлнээс нөгөө хэлнээ орчуулах цахим орчуулгын програм, олон хувилбарт толь бичиг зэргийг зохиоход үндэсний сэтгэлгээний онцлогийг тусгасан хэлний тогтворгой нэгжүүдийг зөв орчуулах нь зохих судалгаа шаардсан ихээхэн адармаатай хэрэг юм. Иймд үндэстний сэтгэлгээний онцлогийг хэлний илэрхийллээр дамжуулан судлахдаа тухайн хэлний ямар нэгжийг судлагдахуунаа болгож авах вэ гэдэг нь нэн чухал.