ЭЛЕКТРОН БИЧВЭРТ СУУРИЛСАН МОНГОЛ ХЭЛНИЙ ЗӨВ БИЧИХҮЙН СУДАЛГАА - М.Энхжаргал; Ж.Пүрэв (Acta Mongolica, 2012)
Мэдээллийн технологи болон бусад уулзвар салбар ухаанд үсрэнгүй хөгжиж буй чиглэлийн нэг нь амьд хэл боловсруулалт (Natural Language Processing) юм. Амьд хэл боловсруулалт гэдэг нь хэлийг машинаар боловсруулах судалгааны чиглэл бөгөөд компьютер, хэл шинжлэл, математик. электроник хиймэл оюун ухаан, сэтгэл зүй зэрэг олон шинжлэх ухаанд хамаатай. Хэл боловсруулалтад зайлшгүй хэрэглэгдэх чухал зүйл бол тухайн хэлний талаарх мэдлэгийг бүрэн илэрхийлж чадахуйц үнэн бодит их хэмжээннй эхийн сан буюу материалын сан (corpus) юм. Уг өгүүлэл нь МУИС-ийн Мэдээллийн гехнологийн сургуулийн Компьютер хэл шинжлэлийн судалгааны төвд (Center for research on language processing) 2007-2009 он хүртэлх хоёр жилийн хугацаанд төвлөрөн хийгдсээ "Таван сая үгтэй монгол хэлний материалын сан"-д тулгуурлан электрон орчинд монгол хэлний зөв бичихүйн хэрэглээ, түвшин. соёлыг судалсан талаар өгүүлнэ.