МОНГОЛЫН АЯЛАЛ ЖУУЛЧЛАЛЫН САЛБАРЫН ЭДИЙН ЗАСАГТ ҮЗҮҮЛЭХ НӨЛӨӨ, ҮР ДҮН : (The Economic Impact of Tourism in Mongolia) - Л.Амартүвшин; Н.Галиймаа (Acta Mongolica, 2011)
Аялал жуулчлалын салбар эдийн засагт хэрхэн нөлөөлж, ямар үр дүнд хүрч байгаа болон уг салбарын ололт, амжилт, дутагдлыг ямар хэмжүүрээр хэмжиж байгааг Монгол улсын жишээн дээр системтэйгээр харуулах зорилгоор энэхүү өгүүллийг бид бичлээ. Монгол улс зах зээлийн эдийн засагт шилжсэнээс хойш хурдацтай өсч байгаа салбар нь аялал жуулчлал бөгөөд өнөөдөр эдийн засгийн тэргүүлэгч салбаруудын нэг болжээ. Ажлын байрны багтаамж ихтэй, гадаад валют олдог салбарын нэг төдийгүй орон нутгийн эдийн засгийг хөгжүүлэхэд аялал жуулчлал чухал үүрэг гүйцэтгэх болсоор нэлээд хэдэн жилийг ардаа үджээ. Хэдийгээр энэ мэт олон талын эерэг үүргийг улс орны хөгжилд гүйцэтгэдэг ч энэ салбарын сөрөг талыг мартаж болохгүй. Аялал жуулчлалыг онол, практик талаас авч үзэхдээ уг салбарын эдийн засагт оруулах хувь нэмрийн талаар тодорхой үнэлэлт, дүгнэлтүүдийг өгөхийн зэрэгцээ аялал жуулчлалын эдийн засагт гүйцэтгэх үр дүнг тооцох, түүнийг нэмэгдүүлэх зарим саналуудыг бид дэвшүүлсэн болно. Аялал жуулчлалын салбарын эдийн засагт гүйцэтгэх үүргийг тодорхойлохдоо Аялал жуулчлалын тусгай данс (Т5А5)-ны аргыг Монгол улсын хэмжээнд анх удаа хэрэглэхийг хичээж байгаагаа уншигч Таны сонорт хүргэе.