МОНГОЛ ХЭЛНИЙ ҮГИЙН ЖУРАМЛАХ, ХУВИЛБАР, БУРУУ ДУУДЛАГА ҮҮСЭХ АСУУДАЛД - О.Самбуудорж (Acta Mongolica, 2011)
Монголхэлний үгийнолон дуудлага үүсэх асуудлыг өнөө хэр нарийвчлан судлаагүй байдаг. Зарим судлаачид “Хааны бичсэн манж, монгол үгний толь бичиг”-ийг монгол хэлний үгийн дуудлагыг тэмдэглэхэд чиглэсэн анхны бүтээл гэж үзэж байна (8). Тухайн бүтээлд монгол хэлний зарим үгийн дуудлагыг манж хэлний цагаан толгойн үсгээр яаж дуудахыг тэмдэглэсэн байдаг. Монгол хэлний сурах бичиг, авиан зүйн судалгааны бүтээлүүдэд авиаг хэрхэн дуудах, бичих талаар нэлээд зүйл өгүүлсэн байдаг байна.