МОНГОЛЫН НУУЦ ТОВЧООНЫ ОРЧУУЛГААР УГААГДСАН ХӨЛӨГ МОРЬД - Ж.Лувсандорж (Acta Mongolica, 2010)
Монголын Нууц Товчоонд морийг түүний зан чанар, эрдэм чадал, гоо сайхны үнэлэмжээр нь нэрлэсэн хөлөг морьдын нэрсийг анхны хятад орчуулгад морины ердийн зүсний нэрлэлт болгож утга санааны ноцтой эвдрэлд оруулсан. Энэ нь хожмын европ хэлнүүдийн орчуулгын үндэс болсныг энэ өгүүлэлд шүүмжилж байна.