Монгол бөхийн хоч нэрийн тухай - Саруул, И.; Жигмэддорж, Э. (Acta Mongolica, 2003)
Хоч нэр гэдэг дэлхийн бүх ард түмний дунд байдаг нийтлэг үзэгдэл. Монголчуудын хувьд дэлхийн нийт ард түмний дунд байдгийн адил аливааг хочлон нэрлэх явдал бий. Энэ нь Монгол угсаатны нийгэм ахуйн харилцаанаас шалтгаалан бусад улс түмнийхээс өвөрмөц онцлогтой. Монгол хүний хоч нэр, түүний бусад орноос ялгагдах нэгэн зүйл бол Монгол бөхийн хоч нэр юм. Энэ нь сонирхууштай, судлууштай сэдэв болно. Бидэнд Монгол бөхийн хоч нэр, түүний онцлог болон ангиллын зарим асуудлыг хөндөж байна. Нийт 160 гаруй бөхийн 170-аад тооны хоч нэр, тэдгээрийн тайлбарыг хамааруулан үзсэн юм. Он цагийн хувьд зөвхөн XX зууны хүрээнд хязгаарласныг тэмдэглэе.