Хорчины орон сууцны соёлын эх сурвалжийг шинжлэх нь - Бай Ган (Acta Mongolica, 2003)
"Хорчины язгуурын тулгар өвөг" Хавт Хасарын уугуул нутаг нь "Монголын өндөрлөгийн зүүн хойд хавийн Эргүнэ гол, Хөлөн нуур, Хайлаар гол дагуу орон болно". Гэвч тухайн нийгэм түүхийн улирал хөгжилтэй зохицолдон XV зууны тэргүүн хагасад "Хадай хааны дагуулгаар Хөлөнбуйрын нутгаас анх удаа Нон мөрний урсгал дагуу оронд нүүдэллэн суурьшиж Нон хорчин гэх нэршил анх бий болсон" ба Хорчин гэх нэр нь нэгэнт аймгийн нэршилээр түүх сударт тэмдэглэгдэх болжээ.