“Их засаг”-ийн судалгааг эргэн харах нь - Ц.Минжин (Acta Mongolica, 2009)
Энэхүү өгүүллээрээ Их засаг-ийн судалгаан дахь дараах гурван асуудлыг хөндөн үзье. Үүнд: 1. “Их засаг”-ийн сурвалж болон судалгааны тухай. Урт удаан цаг хугацааны туршид Их засаг-ийн тухай олон сурвалжид тэмдэглэсэн бөгөөд судлаачид чухам алийг нь Их засаг-ийн эх сурвалж болж чадах вэ гэдэгт харилцан адилгүй хандаж ирснээс энэ асуудал өнөөг хүртэл нэгдсэн ойлголтонд хүрсэнгүй, судлаачдын өөрсдийн шилж сонгосон сурвалжуудын хүрээгээр Их засаг-ийн агуулгыг бүрдүүлж байна. 2. “Их засаг”-ийи нэрийн асуудал. Энэ нь түүний бичлэг, галиг, орчуулга, утга агуулга зэргээс шалтгаалан эрдэмтэд янз бүрийн тайлбарыг өгч, нэгдсэн нэг бичлэггүй, зохиол бүтээлд харилцан адилгүй тэмдэглэгдэж тайлбарлагдаж байна. 3. “Их засаг”-ийн бүтэц. Түүнийгагуулгыг бүрдүүлжбуй зурвасууд ямар бүтэцтэй байсан талаар судлаачдын хийсэн санал дүгнэлт дээр дүн шинжилгээ хийж Их засаг-ийн бүтцэд зарлиг, зарга, ёс хамаарч байжээ гэсэн санааг бидний зүгээс гаргахыг зорьсон бөгөөд зарлиг нь төрөөс буюу хаанаас тогтоосон хууль буюу хуульчилсан акт, зарга нь гэмт хэрэг буюу хэрэг шийдэх үндсэн зарчим, шүүхийн жишиг, ёс нь зан заншлын хэм хэмжээг өөртөө шингээсэн хэв хуулийн шинжтэй хэм хэмжээ буюу ёс суртахуунд нөлөөлхүйц уламжилж ирсэн дадал зуршил, журам болно хэмээн үзэж байна.