“Монголын Нууц Товчоон”-ы уйгуржин монгол эхийг сэргээх тухайд - Чоймаа, Ш. (Acta Mongolica, 2005)
“Монголын Нууц Товчоон" болбоос агуулгд, хэмжээ өргөн дэлгэр, үгийн сангаар арвин баялгийн зэрэгцээ уйгуржин монгол бичгийн эртний зөв бичихзүй болон дундад үеийн монгол хэлний ялангуяа дорнот монголын аялгууны онцлогийг тун тодорхой тусгасан хосгүй гайхамшигт сурвалж бичиг юм. “МНТ’-нъ судлал нь Монгол судлалын биеЬ даасан салбар ухаан болтлоо хөгжиж, олон орны үе үеийн судлаачдын оюун ухаанаар зохих асуултыг бодит баримтаар тодлосоор байгаа билээ. “М/-/7"”-ныг олон талаас нь гүнзгийрүүлэн судлах тусам анхны эх бичигтээ ямар үг, үсэг байсан бол, эртний монгол үсгийн ямархан хэв хЬлбэрээр бичсэн бол, тухайн үгийг хятадаар галиглагч хир зөв уншсан бол гэх зэрэг ээдрээтэй асуултад тулж очно.