Байгалийн дэвсгэр өгүүлэмж, түүний урансайхны эхийн найруулгад гүйцэтгэх үүрэг ба утга - Пүрэв-Очир, Б. (Acta Mongolica, 2004)
Урансайхны эхэд найруулгын бусад төрлөөсөө ялгардаг олон онцлог шинж бий. Энэ нь юуны түрүүнд урансайхны эхийн байгууламж, зохиомж, хэл найруулга, дүр дүрслэлтэй холбоотой юм. Ер, урансайхны эхийг бүрдүүлэгч "зохиомж" хэмээх айд зохиолын ерөнхий байгууламж, өгүүлэгдэхүүний дараалал, зохиолын агуулга, хэлбэр, дүр бүрдэх явц, байгалийн зураглал, зохиолчийн тайлбар тэмдэглэл, төгсгөлийн үг зэрэг нийтлэг ойлголтуудыг багтаан үздэг байна. Бас урансайхны болон урансайхны бус эхүүд нь сонсогч эзэнд хүртэгдэх талаасаа ч үлэмж ялгаатай байдаг. Урансайхны эхийн зохиомжийг бүрдүүлж буй хэсгүүдийг "эх задлал", "эхийн өгүүлбэрзүй", ’discours analysis’-ын талаас нь төдий л нарийвчлан судлаагүй иржээ. Бид энэхүү ажлын өмнөх хэсэгт урансайхны болон сонин нийтлэлийн найруулгын байгууламж, зохиомжтой холбоотой үлэмж сонин бүрдэл хэсэг болох "эхлэл" ба "эхлэл үг"-ийн талаар товч авч үзсэн билээ. Харин одоо энэ удаагийн ажиглалт судалгаанд дээрх зүйлийн залгамж холбоо болгож, урансайхны эх дэх байгалийн дэвсгэр өгүүлэмж, түүний үүрэг 6а утгын тухай зарим зүйлийг тодруулан үзэхийг оролдов.