Эртний солонгос улсын хаадын цол хэргэм монгол хэлтэй холбогдох тухай - И Сөн Гюү (Acta Mongolica, 2008)
Солонгосын түүхэн дэх хамгийн анхны улс нь Эртний Жусон бөгөөд тус улсын эзэмшил нутгийн хүрээнд Эртний Жусон хэлийг хэрэглэж байсан бололтой. Эртний Жусоныг мөхсөний дараагаар түүний залгамж улс болон тархан нутагласан ард иргэд ч эртнийЖусоны хэлийг нэгэн адил хэрэглэж байсан байна. Гэхдээ Эртний Жусон хэл нь ямар онцлогтой хэл байсан талаар баталгаатай тэмдэглэл үлдсэнгүй. Зөвхөн аль нэг овог, үндэстний хэл тийм амар хувьсаж өөрчлөгддөггүй гэсэн онолыг харгалзаж үзэх юм бол одоо бидний хэрэглэж байгаа солонгос хэлтэй холбогдож болох юм.