Composing algorithm for the to-Cyrillic Operations - D.Tserenpil (Acta Mongolica, 2007)
Кирилжин бичиг рүү хийх нийлэг алгоритм Кирилжин бичигийн алгоритм нь кирилжин бичиг рүү хийх нийлэг алгоритм, кирилжин бичигээс хийх задлаг алгоритм гэсэн хоёр төрөл байдаг. Зохиогч өмнө нь монгол хэлний үгзүйн бүтэцийн болон кирилжин бичигийн ижил хэлбэрүүдийн алгоритмыг хэвлүүлсэн бөгөөд энэхүү илтгэлдээ кирилжин бичиг рүү хийх нийлэг алгоритмын зарчим, бүтэцийг танилцуулж байна. Кирилжин бичилбэр нь үгийн хэлбэрээс бүрдэх бөгөөд үгийн хэлбэр нь хувилах үндэс, хувилгах нөхцөл гэсэн хоёр бүрдүүлэгчээс бүрддэг. Энэхүү алгоритм нь уйгуржин зэрэг монгол бичигийн өөр тогтолцооноос кирилжин бичиг рүү хөрвүүлэг хийх, кирилжин бичигийн зөв бичих дүрэмийг алгоритмчилах, гадаад хэлнээс монгол хэл рүү автомат орчуулга хийх бичилбэрийн боловсруулалтыг хангах зэрэг хавсарга хэлшинжлэлийн олон зорилтыг хангах зорилготой юм.