МОНГОЛ ДАХЬ ЧИНГИС СУДЛАЛ, УРЬД, ӨДГӨӨ: Э. Лувсанбалдан - Э. Лувсанбалдан (Acta Mongolica, 2012)
Чингис судлал нь зөвхөн Чингис хаан, түүний залгамж, алтан ургийнхны амьдрал, тэмцлийг судласнаар хязгаарлахгүй нэг улс орон дэлхий дахинд сүр хүчээ бүрэн төгс харуулсны шалтгаан, дорно, өрнийн олон үндэстэн дамнасан худалдаа, соёл урлагийг харилцан солилцуулах, аялал жуулчлалыг хөгжүүлэх, үйлдвэрлэлийн арга технологийг харилцан нэвтрүүлж, дипломат харилцааны эх суурийг тавьж, мэдээллийн өргөн харилцаа холбооны үүслийг буй болгосон, XXI зуунд монголчуудын сэргэн мандахад их хааныхаа туулсан замын туршлага, өв уламжлалыг судалж, тодруулах өргөн цар хүрээтэй асуудлыг хамарна. Өөрөөр хэлвэл: одон зурхай математик, анагаах ухаан, бичиг, зан үйл, зоос, цаасан мөнгө, морин өртөө, гааль, татвар, хүн амын тооллого, уран барилга, цэргийн урлаг, хууль цааз. төр засаглалын асуудлууд хамаарагдана. Бид энэ удаа зөвхөн Монгол Улс дахь Чингис судлалын урьд, өдгөөгийн зарим асуудлыг хөндөхөөр шийдсэн юм.